Dzisiaj szybki i dość tani obiad, mimo iż zawiera krewetki. W czym
tkwi tajemnica? W tym, że krewetki kupione zostały mrożone, w Biedronce
za 9,90zł! Porcja jest idealna dla dwojga więc jak na nasze, polski
realia wydaje mi się, że 5zł od osoby to naprawdę niewiele. Ale już
przechodzę do przepisu.
Przygotowanie: 30-40min (zależy jak szybko kroicie ;))
Składniki
paczka mrożonych krewetek Black Tiger z Biedronki
2 marchewki
pół puszki ananasa
1 por
garść grzybów mun
pędy bambusa (polecam te od Tao Tao)
1 zielona papryka
kiełki fasoli mung
olej
curry, kurkuma, pieprz, sos sojowy
Chana Masala (od Skworcu)
+ ja dałam sos słodko-ostry
Ja
mam sporo tych rzeczy zawsze w domu kupionych na zapas, jednak jeżeli
Wy nie macie, a chcecie żeby wyszło taniej- kupcie gotowa mieszankę
azjatycka :)
Wykonanie
Wszystkie
składniki kroimy, a krewetki rozmrażamy i odcinamy im ogonki.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy krewetki. Polewamy sosem sojowym i
sypiemy pieprzem. Smażą się tyle ile lubicie, ja jak widać mam dość
przypieczone. Zdejmujemy krewetki z patelni i osuszamy na papierowym
ręczniku. Na pozostały tłuszcz wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy
trochę wody, przyprawy i przykrywamy pokrywką na kilka minut. Co jakiś
czas mieszamy i sprawdzamy, czy mieszanka jest miękka, gdy będzie
dokładamy ananasa, sos słodko-ostry i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy z ryżem/makaronem, wykładając na niego warzywa a na koniec krewetki.
Smacznego! :)
~JARKA
Za Chana Masalę dziękuję:
0 komentarze:
Prześlij komentarz