Dzisiaj ode mnie propozycja na szybkie i lekkie ciasto. Przepis
zaczerpnęłam w książki: Dania niskotłuszczowe, gdzie napisano, że porcja
ma 199kcal.
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Składniki
150g niskotłuszczowego twarożku
125g cukru
100g przesianej mąki
3 łyżki przesianego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (całe)
pół puszki brzoskwiń
125g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
Według przepisu ciasto nadaje się do formy 20x20cm, ja upiekłam je w okrągłej formie o średnicy 24cm.
Wykonanie
Do
miski wrzucamy twarożek, cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i
jajka. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Piekarnik
rozgrzewamy do 190*C. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy.
Pieczemy 25-30min, aż ciasto będzie zwarte. Następnie wyjmujemy z
piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć.
Z
brzoskwiń odlewamy sok, a owoce kroimy w kostkę. Łączymy je z jogurtem i
cukrem pudrem. Smarujemy powstałą masą ciasto i.... jemy ze smakiem ;)
Ciasto
wyszło bardzo lekkie, a zarazem sycące. Ja posypałam je sobie jeszcze
wiórkami kokosowymi (bo lubię :D). Polecam gdy macie ochotę na coś
słodkiego, lekkiego i szybkiego!
~JARKA
0 komentarze:
Prześlij komentarz