czwartek, 6 lutego 2014

Dzisiaj coś dla amatorów słodkości, jednak tym razem trochę bardziej skomplikowanego.

Budyniowy przekładaniec

Przygotowanie: ok 1 godziny

Składniki
ciasto:
250g chudego twarogu
1/4 szklanki mleka
5 łyżek oleju
100g drobnego cukru
250g mąki krupczatki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
górna warstwa:
4 soczyste jabłka
1/2 łyżki drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
600ml mleka
torebka jasnej galaretki (ja miałam agrestową)
4 łyżki drobnego cukru

Wykonanie
1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w półksiężyce. Wlewamy do garnka wodę, dodajemy cukier i jabłka. Gotujemy przez 5 min. Sok odlewamy do miski a jabłka zostawiamy aby ostygły.
2. Twaróg ucieramy z cukrem, mlekiem i olejem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z twarogiem. Ciasto wykładamy na blaszkę (pokrytą tłuszczem lub papierem do pieczenia). Pieczemy w temp. 180*C około 35minut.
3. Gotujemy gęsty budyń i smarujemy nim upieczone i schłodzone ciasto. Odstawiamy całość aby stężało, gdy to się stanie wykładamy na budyń jabłka.
4. Odmierzamy 1/4 l soku, w którym gotowały się na początku jabłka i mieszamy w nim galaretkę z cukrem, po czym gotujemy. Na koniec ciasto zalewamy tak przygotowaną galaretką i wkładamy do lodówki aby stężało.

Ciasto wychodzi pycha, ale jest po nim trochę zmywania. Placek jest dość reprezentacyjny i może służyć nawet jako torcik :) Fotki nie pokazują, jak wyglądał w pełni, bo oczywiście zapomniałam je zrobić bezpośrednio po upieczeniu i już został lekko naruszony ;)

Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz