Uwielbiam makaron! Za szybkość i łatwość przygotowania jak i
różnorodność kształtów, które wg mnie smakują zupełnie inaczej. Być może
to tylko moja osobliwa fiksacja, ale np. penne (które uwielbiam)
smakuje nijak jak świderki, za którymi nie przepadam :P
Dzisiaj makaron trochę inaczej, bo jest mięso, są pomidory, ale efekt końcowy sosu bolognese nie przypomina.
Co będziemy potrzebować:
(proporcje na 4 osoby)
1 spora cukinia
garść pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
1 jajo
bułka tarta
3 łyżki mleka
5 dag masła
papryczka zielona jalapeno (użyłam suszonych)
czubryca czerwona
sól, pieprz
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie pulpetów z mięsa indyczego.
Mięso wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, papryką jalapeno
i czubrycą. Wbijamy całe jajo, wyrabiamy dodając mleko i bułkę tartą,
tak aby osiągnęło zwartą konsystencję. Formujemy małe pulpety, które
smażymy na rozgrzanej oliwie, z dodatkiem masła, do zrumienienia.
Pulpety
zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple. Cukinię kroimy w grubą kostkę,
a pomidory na pół. Na patelnię od smażenia mięsa dodajemy trochę oliwy i
wrzucamy cukinię, dusimy do miękkości. Należy uważać, żeby nie
rozgotować cukinii, musi być wciąż sprężysta, kiedy wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jeszcze papryki jalapeno.
Pomidory dusimy maksymalnie 1 minutę - nie mają się rozpaść. Dodajemy
pulpety całość mieszamy razem i podajemy z makaronem al dente.
Jestem pewna, że propozycja ta przypadnie do gustu miłośnikom makaronu, tak samo jak mnie. Całość jest mocno pikantna za sprawą jalapeno i delikatnie słodka dzięki pomidorkom.
Całość
można oczywiście posypać parmezanem i pietruszką, ja z chwilowego braku
tych składników ten krok pominęłam :) Dodam jeszcze, że porcję, która
została mi na kolejny dzień podałam z kuskusem i również smakowało
wyśmienicie!
Serdecznie polecam!
Natalia
Czubryca i zielona papryczka jalapeno znalazły się u mnie dzięki uprzejmości:
0 komentarze:
Prześlij komentarz