Dzisiaj kolejny przepis znaleziony w sieci. Jak widać po tytule skusiłam się na zrobienie crumble z owocami.
Przepis jest bardzo prosty, dlatego polecam go wszystkim, którzy mają ochotę na nieskomplikowane, słodkie i szybkie danie :)
Przepis wzięłam z : o!kuchnia
Składniki:
na masę owocową
mieszanka owocowa (autorka poleca mrożoną)
w moim przypadku było to opakowanie mrożonych wiśni, truskawki i jagody w syropie
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 łyżeczki cynamonu
na jogurt:
1 duży kubek jogurtu greckiego
4 łyżki miodu
1 łyżka olejku pomarańczowego (u mnie- a u autorki ekstrakt waniliowy)
Przygotowanie:
Na początek jogurt, gdyż musi trochę postać w lodówce, zanim dodamy go do dania. Mieszamy jogurt z miodem i olejkiem po czym wkładamy do zamrażarki. Później nagrzewamy piekarnik do 180*C. Mieszamy wszystkie składniki na masę owocową i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Kruszonkę robimy wsypując do miski mąkę, płatki owsiane, cukier, sól i cynamon, które mieszamy razem. Rozpuszczamy masło i wylewamy na masę do kruszonki. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie lepkie ciasto. Posypujemy kruszonką masę owocową i wkładamy całość na 40-45min do piekarnika.
Gdy wszystko się ślicznie upiecze porcje nakładamy na talerz i polewamy zmrożonym jogurtem.
Deser jest dobry i na zimno i na ciepło :)
Nie spodziewałam się, że aż tak mi to danie będzie smakowało! Polecam przepis oraz stronę autorki!
~JARKA
Przepis jest bardzo prosty, dlatego polecam go wszystkim, którzy mają ochotę na nieskomplikowane, słodkie i szybkie danie :)
Przepis wzięłam z : o!kuchnia
Składniki:
na masę owocową
mieszanka owocowa (autorka poleca mrożoną)
w moim przypadku było to opakowanie mrożonych wiśni, truskawki i jagody w syropie
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 łyżeczki cynamonu
na jogurt:
1 duży kubek jogurtu greckiego
4 łyżki miodu
1 łyżka olejku pomarańczowego (u mnie- a u autorki ekstrakt waniliowy)
Przygotowanie:
Na początek jogurt, gdyż musi trochę postać w lodówce, zanim dodamy go do dania. Mieszamy jogurt z miodem i olejkiem po czym wkładamy do zamrażarki. Później nagrzewamy piekarnik do 180*C. Mieszamy wszystkie składniki na masę owocową i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Kruszonkę robimy wsypując do miski mąkę, płatki owsiane, cukier, sól i cynamon, które mieszamy razem. Rozpuszczamy masło i wylewamy na masę do kruszonki. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie lepkie ciasto. Posypujemy kruszonką masę owocową i wkładamy całość na 40-45min do piekarnika.
Gdy wszystko się ślicznie upiecze porcje nakładamy na talerz i polewamy zmrożonym jogurtem.
Deser jest dobry i na zimno i na ciepło :)
Nie spodziewałam się, że aż tak mi to danie będzie smakowało! Polecam przepis oraz stronę autorki!
~JARKA
0 komentarze:
Prześlij komentarz