Tak się ostatnio złożyło, że jakoś ryby i krewetki często goszczą na mym stole.
Składniki (porcja na 2 osoby)
farsz
1 duży filet z łososia (ja miałam z Lidla)
1 opakowanie szpinaku w liściach
1 mała cukinia
suszone pomidory z solą morską od Skworcu
trochę oliwy z pestek winogron
sos sojowy jasny
naleśniki
2 jajka
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
1,5 szklanki mąki (dowolnej- ja użyłam tortowej)
1 łyżeczka oleju
Wykonanie
naleśniki
Składniki
na naleśniki mieszamy. Ciasta powinno wyjść na 4-5 naleśników (zależy
jak grubo wylewacie je na patelni). Smażymy je na rozgrzanej patelni z
niewielką ilością tłuszczu (bo już jest w cieście). Odstawiamy.
farsz
Szpinak
myjemy, suszymy i wrzucamy na patelnie. Dusimy go w jego własnej wodzie
(która wycieknie) doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i
odstawiamy na bok. cukinie kroimy w podłużne kawałki i smażymy na
niewielkiej ilości tłuszczu. Cukinii nie doprawiamy niczym. Gdy już jest
miękka również zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na chwilkę na bok.
Łososia smażymy z dwóch stron na oliwie delikatnie podlewając go jasnym
sosem sojowym (nie za dużo bo będzie za słony!).
podanie
Na
naleśnikach układamy kolejno: cukinię, łososia, szpinak, a całość
posypujemy przyprawą od Skworcu (suszone pomidory z solą morską). Tak
przygotowane danie można zjeść w postaci rulonika, trójkąta lub
jakiejkolwiek innej formie, na którą macie ochotę.
Oczywiście
jeżeli macie dużo patelni, garnków itp to składniki do farszu możecie
przygotowywać jednocześnie. Ja nie mam, więc odkładałam kolejne elementy
na blat i wszystko robiłam w dość dużym tempie, żeby nie wystygło.
Efekt był niesamowity! :)
~JARKA
P.S. Mój aparat mnie dobija tą jakością zdjęć....
0 komentarze:
Prześlij komentarz