Dzisiaj moim obiadem poszłam trochę w stronę kuchni indyjskiej.
Składniki
mięso wieprzowe
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
pół puszki ananasów
1 torebka ryżu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej sezamowy
sól, pieprz
1 łyżka Chana Masala (od Skworcu)
pół szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Masalę mam od Skworcu, gdzie również i Wam polecam ją kupić!
Wieprzowina z papryką i ananasem
mięso wieprzowe
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
pół puszki ananasów
1 torebka ryżu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej sezamowy
sól, pieprz
1 łyżka Chana Masala (od Skworcu)
pół szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W
miseczce mieszamy 2 łyżki oleju sezamowego, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki
ciepłej wody. Umieszczamy w tym mięso i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy patelnie i wykładamy na nią mięso wraz z marynatą. Smażymy
chwilę. W misce mieszamy resztę wody, sól, pieprz i płaską łyżkę Chana
Masali, po czym wylewamy to na mięsko (zacznie ścinać się ładny
sos). Papryki myjemy i kroimy wraz z ananasem. Dorzucamy do mięsa na
patelnie, przykrywamy pokrywką i dusimy aż papryka będzie miękka. Można
podlewać wodą. W osobnym garnku gotujemy ryż. Podajemy polewając ryż daniem z patelni.
Sos można przyklepać mąką, ja tego nie robiłam bo już trochę jej było z marynaty mięsa.
Potrawa
jest łagodna, ale aromatyczna. Masala nadaje jej wyczuwalny indyjski
akcent, który świetnie łączy się ze smakiem papryki i mięsa. Polecam :)
Masalę mam od Skworcu, gdzie również i Wam polecam ją kupić!
0 komentarze:
Prześlij komentarz