Dzisiaj bardzo proste i niskokaloryczne ciast, które dodatkowo nie
wymaga zbyt wielu składników i nadaje się przy niewielkiej modyfikacji
dla wegan :)
Składniki
220g mąki pełnoziarnistej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru
6 łyżek oleju
250 ml przegotowanej ostudzonej wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 galaretka (dowolna)
cukier do posypania
Wykonanie
Do
miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Polewamy to
olejem, wodą i aromatem, a następnie wszystko mieszamy do uzyskania
jednolitej masy. Zawartość miski dzielimy na pół i rozkładamy w dwóch
identycznych formach (ja miałam jak widać blaszki do tart o śr. ok 20
cm). Placki pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 180*C przez 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy
galaretkę, mieszamy i wkładamy do lodówki aby ostygła i zgęstniała. Gdy
galaretka jest już w stanie prawie stałym rozsmarowujemy ją na jednym z
placków i przykrywamy drugim.
Dlaczego
prawie wegańskie? Dlatego, że moja galaretka była niestety z żelatyną
wieprzową, ale jeżeli ktoś kupi nieodzwierzęcą wtedy ze spokojem będzie
to już ciasto dla wegan :)
~JARKA
~JARKA
0 komentarze:
Prześlij komentarz