czwartek, 6 lutego 2014

Dzisiaj bardzo proste i niskokaloryczne ciast, które dodatkowo nie wymaga zbyt wielu składników i nadaje się przy niewielkiej modyfikacji dla wegan :)

Składniki
220g mąki pełnoziarnistej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru
6 łyżek oleju
250 ml przegotowanej ostudzonej wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 galaretka (dowolna)
cukier do posypania

Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Polewamy to olejem, wodą i aromatem, a następnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zawartość miski dzielimy na pół i rozkładamy w dwóch identycznych formach (ja miałam jak widać blaszki do tart o śr. ok 20 cm). Placki pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 180*C przez 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy galaretkę, mieszamy i wkładamy do lodówki aby ostygła i zgęstniała. Gdy galaretka jest już w stanie prawie stałym rozsmarowujemy ją na jednym z placków i przykrywamy drugim.
Ciasto podajemy posypane cukrem. Idealnie smakuje ze szklanką mleka lub gorzkiej herbaty. 

Dlaczego prawie wegańskie? Dlatego, że moja galaretka była niestety z żelatyną wieprzową, ale jeżeli ktoś kupi nieodzwierzęcą wtedy ze spokojem będzie to już ciasto dla wegan :)

~JARKA

Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz