Chyba od zawsze zbierałam się do
tego aby upiec domowej roboty chleb. Niestety mój wrodzony cykor
powodował, że pojęcia "zakwas" czy "zaczyn" budziły we mnie dość duże
wątpliwości czy podołam. Na szczęście odkryłam coś takiego, jak
"Gdańskie młyny- chleb żytni, mieszanka do domowego wypieku
chleba"(skład: mąka żytnia 60%, mąka pszenna, sól spożywcza, suchy
zakwas piekarski).
Jest
to gotowa mieszanka przygotowana specjalnie do wypieku chleba. Kupiłam i
wypróbowałam. Wyniki widać na zdjęciach, a przepis zamieszczam poniżej.
Przygotowanie: ponad 2 godziny (z czasem pieczenia)
Składniki:
500g mieszanka mączna
20g drożdży świeżych
350ml woda w temp. pokojowej
+ ja dodałam dla smaku:
zioła prowansalskie
suszoną cebulę
Wykonanie
Wsypujemy
do miski mieszankę, drożdże i zalewamy je wodą. Ciasto wyrabiamy
ręcznie 10min (lub mikserem 3 min na wolnych obrotach, a potem 5 minut
na szybkich). Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20min. Wyrośnięte
ciasto zagniatamy, dodajemy zioła i cebulę, po czym kształtujemy wedle
woli. Wybraną formę smarujemy tłuszczem (ja wyłożyłam papierem do
pieczenia) i przekładamy do niej ciasto, które powinno zajmować max 1/2
wysokości formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia,
podczas którego nawilżamy wierzch chleba wodą (pędzelkiem lub
spryskiwaczem). Kiedy ciasto wyrośnie do pełnej wysokości, ponownie je
nawilżamy i wkładamy do nagrzanego do 220/230*C piekarnika na 45min.
Wyszło
pyszne :D Pierwszego dnia było bardzo chrupiące, drugiego czyli dzisiaj
jest mięciutkie :) Polecam serdecznie, ja na pewno jeszcze nie raz
skorzystam z tej mieszanki!
~JARKA
0 komentarze:
Prześlij komentarz